Een wandeling door het stadje Thorn maakt direct duidelijk waar de bijnaam ‘Het witte stadje’ vandaan komt. Nergens in Nederland vind je meer witte gebouwen bij elkaar dan in dit van oorsprong miniatuur vorstendom!

De geschiedenis van het vorstendommetje Thorn begint met de bouw van een abdij in de 10de eeuw. In de loop van de tijd groeide de abdij uit tot een stift (klooster) met aan het hoofd een vrouw van adel, die tevens hoofd was van het vorstendom. Ook de regering bestond uit louter vrouwen van adel.
Thorn beschikte in de hoogtijdagen over een eigen leger, sloeg haar eigen munt en had ook haar eigen rechtspraak. Door toedoen van de Fransen vluchtte in 1794 de regering van adelijke dames weg uit Thorn en kwam er een einde aan het vorstendom. De plaatselijke bevolking die voorheen altijd voor de adel had gewerkt, moest nu overschakelen op het boerenbedrijf. Schuren en stallen werden uit oude materialen opgetrokken en om het niet al te armoedig te laten lijken werden alle gebouwen gewit met het goedkoopste dat er beschikbaar was: witte kalk.
Tegenwoordig is daar een prachtig oud witsel-wit stadje van overgebleven.

Bezienswaardigheden:

- De stiftkerk
- Kapel onder de Linden
- Vele authentieke historische gebouwen
- Traditionele bestratingen van maaskeien
- Gemeentemuseum “Het Land van Thorn”
- Het Museum van de Abdijkerk
- Natuurpark Koningsteen

Onder leiding van een gids kan men een stadswandeling door Thorn maken. Op verzoek kan men een bezoek brengen aan de abdijkerk en/of het gemeentemuseum. Ook is het mogelijk om een puzzeltocht door Thorn te maken. Een boot of fietstocht behoort ook tot de mogelijkheden.
Inlichtingen hierover kunt u bij ons terecht.
Tel. 0475-561516